5 ÇİĞ BÖREK
MALZEMELER
1 Kg. un
1 kg. kıyma
1 kg. kuru soğan
tuz/karabiber
Sıvı yağ
YAPILIŞI
Ilık su ile az tuz ve 2 çorba kaşığı sıvı yağ ilave edilerek az yumuşak
hamur yapılıp dinlenmeye bırakılır. Kıymanın içine soğanlar rendelenip
tuz, karabiber ve bir bardak su ilave edilip karıştırılır.
Hamurlar küçük tek tek bezeler haline getirilerek oklava veya merdane
ile ince olmayacak şekilde açılıp, yuvarlağın yarı bölümüne bol kıyma
konularak kaşık altı ile ezdirilip diğer yarım kısmı üzerine kapatılarak
kenarı kapak ile kesilip düzeltildikten sonra kızgın yağda kızartılır.
6 KANDİLLİ MANTI
MALZEMELER
1 Yaban Ördeği/Kaz/Tavuk
1 kg. Un
2 Paket Tereyağ
1 yumurta
½ kg pirinç
tuz/karabiber
2 kg. kuru soğan
YAPILIŞI
HAZIRLIK AŞAMASI, 1 yumurta ile az tuzlu yumuşak bir hamur yapılıp
dinlenmeye bırakılır. 1 baş orta boy soğan ile bol karabiberli dolmalık
iç hazırlanıp soğutulur. Kuru soğanlar ince ay gibi doğranıp bir paket
tereyağda pembeleşinceye kadar kavrulur, Ördek veya Tavuk tuzu ilave
edilerek bol suda haşlanıp, etleri kemiklerinden ayrılarak parçalar da
bir kaşık tereyağda kavrulur.
Dinlendirilen hamur orta boy yufka ölçeğine göre bezeler haline
getirilip, oklama veya merdane ile çok ince olmayan yufka haline
getirilir. Yufkalar kenarları yaklaşık 5'er cm. ölçüsünde kesilip
ortalarına tatlı kaşığı ile 1,5 ölçek dolmalık içten konularak dört ucu
aralardan birleştirilip altı yağlanmış tepsiye dizilir. Hepsinin üzerine
yeterince gelecek kadar eritilmiş tereyağ gezdirilerek daha önceden
ısıtılmış fırında yaklaşık 30 dakika altı ve üstü kızarıncaya kadar
bırakılır.
Fırında kızarma işlemi devam ederken, kavrulmuş soğanlar tavuk suyu
içine bir çay kaşığı karabiber ilavesi ile karıştırılıp 5 dakika
kaynatılır. Fırından çıkmış sıcak mantının üzerine soğanlı tavuk suyu
mantıların üzerine gelecek şekilde dökülüp etler de eşit olarak
yerleştirilip tepsi tekrar fırına verilir. Yaklaşık 30 dakika daha
fırında suyunu tamamen çekip yumuşaması sağlanır. Ve sıcak olarak
servise hazırlanır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder