13 PİYAZİYE (SOĞAN DOLMASI)
MALZEMELER
4 Adet yeşil büyük elma
250 gr. kıyma
200 gram kuşbaşı et
1 küçük baş soğan
1 küçük domates rendesi
1 çay bardağı pirinç
1,5 çorba kaşığı tereyağ/margarin
yarım çay kaşığı yada bir dal tarhun yoksa 1 çay kaşığı sumak
3 kuru kayısı,
2 çorba kaşığı kıyılmış badem
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
tuz
karabiber
1 çorba kaşığı zeytinyağ
kaynamış üzüm suyu
YAPILIŞI
Öncelikle etler ince satır kıyma gibi kıyılıp bir iki çorba kaşığı su
ilave edilip suyunu çekince bir kaşık margarin yağ ile kavrulacak. İnce
kıyılmış badem ve kuru kayısı ve üzerine kaynamış üzüm suyu ilave
edilerek az pişirilecek. Diğer taraftan ince kıyılmış bir küçük baş
soğan domates, dolmalık fıstık, pirinç, pempeleşinceye kadar
kavrulacak,tuz ve karabiber ilave edilip kıyması katılıp bir bardak su
ile az pişirilerek soğuduktan içi oyulmuş elmaların içine doldurularak.
Tencerenin altına et, badem ve kuru kayısı karışımı konup üzerine
doldurulmuş elmalar konup bir bardak sıcak su ilave edilerek çok kısık
ateşte pişmeye bırakılacak. Elmalar da suyunu bırakacak olup, suyunu
çekinceye kadar elmalar dağılmayacak şekilde kontrollerinin yapılması
ile pişmesi sağlanacak. Tercihen tepsiye dizilip fırında pişirilmesidir.
Üzerine öğütülmüş ceviz serpilip dinlenmeye bırakılacak.
MALZEMELER
250 gr.kıyma
200 gr. kuşbaşı et
1 çay bardağı pirinç
5 büyük boy soğan
1 limon suyu
2 çorba kaşığı margarin
tuz
karabiber
YAPILIŞI
Küçük kuşbaşı doğranmış etler yarım çay bardağı kadar su ile pişirilip
yağda çevrilecek.4 tane soğanın kabukları soyulup kabuktan sonraki iki
kat kalıncaya kadar içleri boşaltılacak. Boşaltılan içlerden iki tanesi
ince kıyılıp, önceden ıslatılmış pirinç, kıyma, tuz ve karabiberi ve 1
limon suyu ile karıştırılarak iç hazırlanacak. Hazırlanan iç soğanların
içine doldurulup, küçük bir tepsiye altına yuvarlak dilimler halinde
kesilmiş soğan yerleştirilip üzerine doldurulmuş soğanlar bunların
üzerine de pişmiş etler ve onun üzerine de kalan soğanları yerleştirip
bir miktar su ile fırına konulup kontrollu pişmesi sağlanacak. Servis
yapılırken üzerine karabiber tercihe göre kuru nane ile süslenebilir.
14 ELMA DOLMA
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder