22 EKŞİLİ KÖFTE
ALZEMELER
½ kg. köfteli kıyma
bir orta baş soğan
bir yumurta sarısı
yeteri kadar tuz, bir çay kaşığı karabiber
bir dilim ufalanmış bayat ekmek içi
TERBİYE SOSU
2-3 Kaşık un (elenerek)
2 yumurta
1 tatlı kaşığı sirke
yeteri kadar tuz
2 su bardağı su
YAPILIŞI
Kıymaya çok ince çentilmiş soğan, bir yumurta sarısı, yeteri kadar tuz,
karabiber ve ufalanmış bayat ekmek karıştırılarak iyice yoğrulup 10
dakika dinlendirilir köfteler küçük yuvarlaklar haline getirilerek yağda
kızartılıp altı düz tepsi veya karavana cinsi bir kaba çıkartılır.
2-3 kaşık un içine çırpılmış yumurta, bir tatlı kaşığı sirke ve yeteri
kadar tuz ilave edilerek 2 su bardağı su ile iyice çırpılarak veya
mikserden geçirilerek kısık ateş üzerine konularak topak olmaması için
sürekli karıştırılarak boza kıvamından biraz daha koyu hale gelinceye
kadar pişirilir. Ve sıcak olarak köftelerin üzerine dökülür. Yemek
tabağına yeteri kadar alındıktan sonra üzerine kızdırılmış tereyağlı
kırmızı biber gezdirilerek servis yapılır23 YAPRAK KEBAB
MALZEMELER ½ Kg. Kuzu eti (Süt kuzusu) Kuşbaşı 8-10 adet taze asma yaprağı 1 Baş orta boy soğan 2 çay kaşığı karabiber 4 çay kaşığı kimyon yeteri kadar tuz 1 çorba kaşığı tereyağ YAPILIŞI Et yıkandıktan sonra bir kab içersine alınır, içersine çok ince kıyılmış bir baş kuru soğan ve baharatları konularak iyice bir karıştırılıp 10-15 dakika dinlenmeye bırakılır. Tencerenin altına iyice yıkanmış yaprakların yarısı yerleştirilir. Üzerine et konup hafif yuvarlak top halinde yerleştirilir ve üzerine parçalar halinde tereyağ konup kalan yapraklar ile iyice sarılır. Bu sarmanın üzerine bir tas veya bakır/emaye bir tabak kapatılarak tencerenin kapağı kapatılıp kısık ateş üzerine konur. 1-2 dakika kendi suyu ile kaynamaya başlayınca tencere kapağı ile yarım veya dörtte bir çay bardağı kadar su ilaveleri ile 20-25 dakika, etlerin pişiminin kontrolu ile pişirilip, Yapraklar ile servis tabağında servis yapılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder