İRMİK HELVASI
MALZEMELER
2 bardak irmik
3 çeyrek bardak margarin
2 bardak şeker
3 su bardağı su
Yarım fincan çam fıstığı
YAPILIŞI
Bir tencereye margarini koyup eritin. Çam fıstığını ve irmigi ilave
edin. Fıstıklar pembeleşip irmik kıvamını alıncaya kadar hiç durmadan
karışıtırın. Yaklaşık 50 dk. Ocağın kısık olmasna dikkat edin irmik
kıvamını bulunca kaynar suyu ilave edin iyice karışıtırın. Toz
şekerinide ilave edip bir daha karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp
kısık ateşte 20 dk kadar demlendirin. Sonra tencereyi ateşten alın ve
ılınmasını bekleyin. Helvayı iyice karıştırıp servis yapabilirsiniz.
5 GERDAN TATLISI
MALZEMELER:
Koyun gerdanı
30 adetKaranfil 5-6 adetErik Toz şeker
YAPILIŞI
Gerdanın yağlarını ayıklayın. Üzerine 4-5 parmak geçecek kadar su
ekleyin. Orta, sonra kısık ateşte uzun süre kaynatın. Kaynarken
üzerindeki köpüğü alın. Kemiğinden ayrılacak kadar iyi piştikten sonra
suyunda soğumaya bırakın. Haşlanmış gerdanın etlerini kemiklerinden
ayırın. Etler arasında kalan yağ ve sinirleri iyice ayıklayarak lif lif
ayırın. Ayıkladığınız etleri büyük bir tencereye koyun. Süzdüğünüz
gerdan suyunu etlerin üzerine ilave edin. Tencereyi orta ateşte
kaynamaya bırakın. Daha sonra ocağın altını kısın. 24 saat suda beklemiş
kayısı ve erikleri atın. Tahta kaşıkla karıştırıp yumuşamalarını
bekleyin. Kaynama sırasında su eksilirse haşlama suyundan ilave edin.
Kayısılar yumuşar gibi olunca 2 çubuk tarçın,5-6 adet karanfil, 1 su
bardağı zarından ayıklanıp kavrulmuş badem ve yarım su bardağı kavrulmuş
fıstığı ekleyin. 4 su bardağı toz şekeri katın. Karıştırarak eritin ve
az şekerle dövdüğünüz damla sakızını ilave edin. Biraz daha pişirdikten
sonra ocağın altını kapatın. İkram kaplarına alın ve servis yapmadan
önce mutlaka ısıtın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder