26 CİĞER SARMA
MALZEMELERLER
1 takım kuzu karaciğeri
1 takım kuzu iç gömleği (ciğer zarı)
1 su bardağı pirinç
1 demet (5-6 dal) taze nane veya 2 yemek kaşığı kuru nane
1 demet taze soğan veya 1 büyükbaş kuru soğan
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
2 yemek kaşığı kuş üzümü
2 yumurta
1 yemek kaşığı eritilmiş tereyağ
Yeteri kadar karabiber ve tuz
YAPILIŞI
Öncelikle gömlek olarak tanımlanan ciğer zarı yumuşaması için bol
ılık su içinde beklemeye bırakılacak. Ciğer yıkanıp büyük parçalar
haline getirildikten sonra 10 dakika kadar kaynatılıp haşlanması
sağlanacak, haşlanmış ciğer ince uçlu keskin bir bıçak ile küçük
parçalara dönüştürülecek bu işlem sırasında aralarındaki damarlar
temizlenip ayrılacak. Diğer taraftan fıstıklar tereyağda az
pembeleşinceye kadar kavrulurken içine yıkanmış pirinç ilave edilip 3-4
dakika daha kavurma işlemi sürdürülecek ve sonunda yarım su bardağı
kadar sıcak su ilave edip suyun çekilmesine kadar ateşte bırakılacak.
Ocağın altı kapatıldıktan sonra ince kıyılmış soğanlar, tuz, karabiber,
nane ve kuş üzümü sıcak pilava karıştırılıp 10 dakika kadar dinlenmeye
bırakılacak. Ilık suda yumuşamış olan ciğer zarı (gömleği) düzgün bir
şekilde altı düz bir tepsiye serilecek (tercihe göre bu zar eşit olarak
küçük parçalara da bölünebilir) dinlenmesi tamamlanıp ılık bir hale
getirilen pilavın içine bir yumurta çırpılıp karıştırılacak ve meydana
gelen karışım zarın (gömleğin içine boşaltılacak. Gömleğin tüm kenarları
yuvarlak bir şekil alacak şekilde birleştirilip( birleşimin açılmaması
için tahta iğne (kürdan) ile), ters çevrilip tepsinin ortasına
konulacak. Üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürülüp gömleğin ıslatma
suyundan bir kısım sıcak bir hale getirilip kenarlardan tepsiye konup,
önceden ısıtılmış orta sıcaklıktaki fırına verilip 40-45 dakika
pişirilecek.
24 Ocak 2013 Perşembe
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Sayfamızı Beğenmenizle
Mutluluk Duyarız
Mutluluk Duyarız
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder