18 MUTANCANA
Toprak kapta pişirilmiş anlamına gelen15-16 yüzyıl, şekerli, meyveli bir
Saray Yemeğidir. Mutancana, 14 Haziran 1469'da II. Mehmed'in yemekleri
arasında görüldüğü gibi, 16 yüzyıl saray mönülerinde bir kış yemeği
olarak 1539 ziyafet defterinde yer almaktadır.
MALZEMELER
½ Kg. kuzu/av geyik eti
2 soğan
1Çorba kaşığı tereyağ
1 küçük salkım kızıl üzüm/veya çekirdekli siyah kuru üzüm
6-7 kayısı kurusu
4-5 kara erikveya erik kurusu
2 çorba kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı bal
3 çorba kaşığı öğütülmüş ceviz veya badem
YAPILIŞI
Etler kuşbaşı doğranıp ½ çorba kaşığı yağda hafif kavrulacak, bir çay
bardağı kadar su ilave edilip pişirilecek, pişme tamamlanınca tencereden
alınıp bal ve ½ çorba tereyağ kızdırılıp etler biraz kızartılıp kepçe
kabın içersinden çıkartılacak. İnce kıyılmış soğan, çekirdekleri
çıkartılmış üzüm, kabukları soyulmuş kayısı, çekirdekleri çıkartılmış
erik, üzüm etlerin piştiği tencereye konularak tuz, sirke ve yarım çay
bardağı sıcak su ilavesi ile pişirilecek. Ateşin altı söndürülmeden bir
kaç dakika önce etler içine ilave edilip. Ateşin altı söndürülüp 10
dakika dinlenmeye bırakılacak. Yemek tabağına alındıktan sonra üzerine
öğütülmüş ceviz veya badem ilave edilecek.
24 Ocak 2013 Perşembe
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Sayfamızı Beğenmenizle
Mutluluk Duyarız
Mutluluk Duyarız
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder