6 GAZİLER HELVASI
MALZEMELER
Bir ölçü sade yağ (tereyağ)
2 ölçü un
3 ölçü şeker veya 2 ölçü bal
2 ölçü süt/su
badem içi
YAPILIŞI
Un tereyağda kısık ateşte pembeleşinceye kadar kavrulur. Bir aşamasında
kabukları soyulmuş badem içleri de dahil edilerek onlarında kavrulması
sağlanır. Ayrı bir kapta yapılan sütlü/sulu bal şerbeti soğuk olarak
ateş yanarken kavrulmuş una katılarak karıştırılmaya devam edilir, suyu
çekilince tencerenin kapağı kapatılıp 3-5 dakika dinlenmeye bırakılıp
servis yapılır.
7 CEVİZLİ OTURTMA
MALZEMELER
2 kg. un
3 paket tereyağ
2 kg. Ceviz içi
200 gr yoğurt
3 çorba kaşığı yoğurt
2 çorba kaşığı sıvı yağ,
2 kg. şeker
2 kg. buğday nişastası
az tuz
orta boy geniş kenarlı tepsi
YAPILIŞI
Yumurta, yoğurt, bir paket yumuşatılmış tereyağ, sıvıyağ, 2 çorba kaşığı
şeker ve az tuz ile hamur yoğurulup dinlenmeye bırakılır. 15 dakika
kadar dinlendikten sonra bezeler yapılıp kenara bırakılır. Oklava ile
bezelerin altına ve üzerine nişasta konularak çok ince yufkalar açılmaya
başlar. Açılan yufkaların üzerine havanda kırılmış cevizler döşenip
yufka tekrar oklavaya sarılır bir tarafından sıkıştırılarak oklavadan
çıkartılıp eşit aralıklar ile kesilip dik bir durumda altı yağlanmış
tepsiye dizilir. Üzerine kızdırılmış tereyağ haşlanıp fırına verilip
kazırması sağlanır. Diğer taraftan şeker miktarı kadar su ilave edilip
şerbeti yapılıp sıcak olarak şerbetlenip bir saat bekledikten sonra
servise hazırlanır.
8 BADEMLİ BAKLAVA
MALZEMELERLER
2 kg. un
3 paket tereyağ
2 kg. badem içi
200 gr yoğurt
3 çorba kaşığı yoğurt
2 çorba kaşığı sıvı yağ,
2 kg. şeker
2 kg. buğday nişastası
az tuz
orta boy geniş kenarlı tepsi
YAPILIŞI
Yumurta, yoğurt, bir paket yumuşatılmış tereyağ, sıvıyağ, 2 çorba kaşığı
şeker ve az tuz ile hamur yoğurulup dinlenmeye bırakılır. 15 dakika
kadar dinlendikten en az 65 adet hamur bezeler yapılıp kenara bırakılır.
Oklava ile bezelerin altına ve üzerine nişasta konularak çok ince
yufkalar açılmaya başlar. Tepsinin altı yağlanıp, önce 4-5 yufka tepsiye
yerleştirilir. Diğer taraftan bademler ılık suda bekletilip kabukları
soyulup tavada biraz kavrulup havanda kırılır. Baklava hamurları tek tek
açılması gerekmekte olup, her yufkadan sonra kırılmış bademler üzerine
serpilip son badem serpilmiş yufkadan sonra 4-5 yufka daha üzerine
yerleştirilip. Çok küçük samsalar köşegen kareler halinde kesilip,
kızdırılan tereyağ ile üzeri yağlanıp daha ince ısıtılmışa fırında altı
üstü kızarıncaya kadar orta ısıda pişirilir.
Şerbeti için 2 kg şeker ve iki kilogram su kaynatılıp içine birkaç
damla limon ilave edilip, şerbet sıcak iken soğuk baklava üzerine
tatlısı haşlanıp bir iki saat bekledikten sonra servise sunulur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder